Nieuwe voucher internationaal ondernemen: de voucher marktentree

In de Staatscourant is 20 januari een wijziging van de regeling Vouchers internationaal ondernemen (VIO) gepubliceerd. De meest in het oog springende aanpassing is de introductie van een nieuw type voucher: de voucher marktentree. Verder is de waarde van de voucher individuele coaching verhoogd (van 2.400 naar 2.500 euro). Ook zijn er diverse kleinere technische aanpassingen doorgevoerd.

Voucher marktentree
Deze voucher kan worden verstrekt aan een mkb-onderneming voor begeleiding gericht op duurzame internationalisering, door een externe deskundige, voor kennis en ondersteuning gericht op het betreden van een nieuwe doelmarkt. De voucher is bestemd voor mkb-ondernemingen die zich voorafgaand aan de aanvraag hebben georiënteerd op een doelland (niet zijnde Nederland). Er wordt slechts één voucher per mkb-onderneming per twee jaar verstrekt. Per doelland kan slechts eenmalig een voucher worden verstrekt.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

De voucher kan ingezet worden voor ondersteuning ter plekke in het doelland met als doel er duurzaam te gaan ondernemen. Het gaat hierbij onder andere om de volgende activiteiten:

  • introduceren bij lokale netwerken en expertise;
  • opvolgen van contacten/regelen afspraken;
  • ondersteunen bij vestigen ter plekke.

De extern deskundige moet voldoen aan de volgende vereisten:

  • beschikt over ten minste hbo werk- en denkniveau;
  • beschikt over recente sectorexpertise/-kennis gerelateerd aan het doel van de aanvraag;
  • heeft een aantoonbaar relevant netwerk in het doelland;
  • is werkzaam bij een organisatie die aantoonbare dienstverlening aanbiedt in het doelland.

De voucher geeft aanspraak op een vergoeding van 50% van de kosten, tot ten hoogste 2.500 euro (exclusief btw). De eigen tijd die de aanvrager van een voucher besteedt tijdens het adviestraject kan niet worden vergoed vanuit de voucher. Ook reis- en verblijfskosten komen niet voor vergoeding in aanmerking. De voucher heeft een geldigheidsduur van zes maanden.

Over de regeling
Het doel van de regeling Vouchers internationaal ondernemen is de bevordering van duurzaam internationaal ondernemen door startende Nederlandse mkb-ondernemingen op exportmarkten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.